Hallo ORKers,

In oktober vorig jaar was het al aangekondigd… samen met de UvW, de Zoogdiervereniging, RWS, ProRail en IPO, wordt een kenniscentrum voor bevers opgezet. Mijn veronderstelling toen, dat eind 2020 de overeenkomst getekend zou zijn, was te positief. Maar nu is het dan zover… we, maar vooral de Zoogdiervereniging, gaan van start!

De bever is, na een afwezigheid van ruim 150 jaar, eind jaren tachtig opnieuw geïntroduceerd. Aanvankelijk groeide de groep langzaam, maar sinds 2011 gaat het best wel hard eigenlijk. Inmiddels leven in bijna alle provincies bevers. De verwachting is dat zowel de verspreiding als de aantallen voorlopig blijven toenemen. Dit zorgt op de meeste plekken voor een positieve impact op de biodiversiteit, maar tegelijkertijd ontstaan er ook conflicten, waar snel op ingespeeld moet worden. Om dit goed te kunnen doen zullen we meer te weten moeten komen over de bever. Kennis en ervaring opdoen met maatregelen is nodig om in de toekomst op een duurzame manier met de bever samen te leven.

Aangezien de beverpopulatie groeit, zijn er steeds meer partijen en particulieren die te maken krijgen met bevers. Het delen van kennis en ervaring is belangrijk, zodat niet iedereen opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Daarom is het de bedoeling om met dit (digitale) kenniscentrum alle actuele en relevante informatie over de bever te bundelen en in november te lanceren. Super dat dit initiatief nu van start gaat. Elze en Vilmar… zet ‘m op!

Fijne dag en werkze

Robin