Droogte alertering

In tijden van droogte wordt zowel status informatie als de nodige achtergrond informatie via deze pagina beschikbaar gesteld en actueel gehouden.

STATUS WEEK 22:

Er is nu (nog) geen reden voor acute zorgen, wel dient een zekere mate van professionele waakzaamheid te worden gehanteerd. Het KNMI geeft dagelijks een overzicht van het neerslag tekort:

Het Neerslag tekort is in het westen van Nederland momenteel rond de 180 mm (29 juni 2020); momenteel is de droogte extremer dan in de 5% droogste jaren. Het neerslagtekort over 2 weken is naar verwachting rond de 200 mm, afhankelijk van eventuele lokale neerslag.

In zijn algemeenheid bevelen wij aan om bij een neerslagtekort vanaf:
–     Ø 150 mm alert zijn en de zeer droogtegevoelige kades te inspecteren
–     Ø 175 mm intensiveren inspecties. dan worden alle droogtegevoelige waterkeringen geïnspecteerd
–     Ø 200 mm algehele inspectie van de waterkeringen wordt aanbevolen

WEERSVERWACHTING:

Hoewel de droogte aanhoudt, hoeven we ons volgens de droogtemonitor 2020-04 van het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) nog geen grote zorgen te maken. Het neerslagtekort is verder toegenomen door het uitblijven van neerslag van betekenis. Deze toename zet naar verwachting de komende weken door. De afvoer van de Rijn en de Maas daalt. Vooral de afvoer van de Rijn is laag voor eind mei. De afvoer van de rivieren is echter nog voldoende om aan de watervraag te voldoen.

Volgens www.weer.nl is de droogte voor de tijd van het jaar extreem, duidelijk extremer ook dan in 1976 en in 2018, de twee tot nu toe droogste jaren ooit in Nederland. Het jaar 2020 kan nog wel wedijveren met 2011, toen het voorjaar ook extreem droog verliep. In dat jaar werd het droge voorjaar door een natte zomer gevolgd, die het tekort uiteindelijk voor het grootste deel wegwerkte.

SPI DROOGTE-INDICATOR

De landelijke droogtemonitor visualiseert door middel van kaarten en grafieken de actuele situatie met betrekking tot de droogte in west en midden Nederland en maakt informatie zichtbaar aangaande de hoeveelheid neerslag welke in een zekere periode gevallen is. Hiertoe wordt de hoeveelheid neerslag vergeleken met een historische reeks neerslaghoeveelheden over dezelfde periode van hetzelfde neerslagstation.