Hallo ORKers,

Daar zijn we weer. Wisten jullie dat de huidige veiligheidsbenadering haar oorsprong vindt in de overstroming van Tuindorp Oostzaan in 1960? Ik wist dat niet, maar Martin Nieuwjaar heeft het voor ons uitgezocht. Natuurlijk heeft Wilnis ook wel iets met de benadering te maken zoals we die nu gebruiken, maar de oorsprong gaat dus al verder terug.

Er is nu bijna 15 jaar ervaring opgedaan met het toepassen van de veiligheidsbenadering. Intussen zijn ook veel regionale waterkeringen versterkt, maar het ontstaan en de achtergronden hiervan zijn in de vergetelheid geraakt. Om deze toch levend te houden, zijn de achtergronden in een klein rapport samengevat. Leuk om te lezen waar we bij de regionale keringen veiligheid technisch vandaan zijn gekomen. Het rapport is HIER te vinden.

Zoals het rapport in de laatste hoofdstuk laat zien, is de veiligheidsbenadering gebaseerd op technische inzichten van meer dan 20 jaar oud en bovendien gekalibreerd op uitgangspunten van 30 tot 50 jaar oud. Het is dus daarom een goede zet om huidige veiligheidsbenadering opnieuw tegen het licht te houden. Al was het alleen maar om de in het verleden gemaakte keuzen te kunnen herbevestigen. Martin, dankjewel voor het uitzoeken.

Veel groeten en tot de volgende keer

Robin