Hallo ORKers,

Het was de warmste Koningsdag ooit vertelden ze op het jeugdjournaal… en volgens mij ook de Koningsdag met het grootste neerslagtekort ever. Sinds de scholen dicht zijn, hebben we natuurlijk enorm geluk gehad met het heerlijke weer, maar het is ondertussen al wel lekker droog geworden. Ik heb ook nog nooit zo vroeg in het jaar de tuin al gesproeid.

Dat het droog is besefte ik zelf pas echt op 16 april toen ik, eigenlijk een beetje per ongeluk, op de SPI kaart keek. Op deze kaart kan je kijken hoe droog (of nat) een gebied is, vergeleken met een reeks historische regendata die de afgelopen jaren in dezelfde periode gevallen is. De kaart met daarop de gegevens van de afgelopen maand was echt helemaal rood. Zo rood dat ik in eerste instantie dacht dat er een fout in het onderliggende programma geslopen was. Maar dat was dus niet het geval… zoals ook de KNMI grafiek van het neerslagtekort liet zien.

Het is natuurlijk nog te vroeg om conclusies te trekken, maar er is in elk geval al een goede basis gelegd voor een droog 2020. En ik weet niet zeker of het goed nieuws is, maar deze droge start past wel mooi in een onderzoek wat we dit jaar gestart zijn. Met dit onderzoek proberen we, samen met een aantal waterschappen, beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de waterhuishouding in keringen tijdens een (langdurige) periode van droogte. Dit doen we door peilbuisdata te combineren met satellietgegevens. Hiernaast bijvoorbeeld een grafiek waarin de waterstand in de kering is gedurende enkele weken in april. Ik zal de komende tijd via onze waterweren.org website meer aandacht besteden aan dit lopende onderzoek en proberen om actuele gegevens inzichtelijk te maken.

Geniet van de mei vakantie, hebben jullie trouwens nog vakantieplannen?

Veel groeten

Robin

PS. Hier nog een LINK naar een leuk interview met Oscar van Dam.