Hallo ORKers,

Yes! We hebben weer iets nieuws bedacht. Dit keer een titel, namelijk die van “hoogwaterveiligheidsexpert”. Dat levert bij Scrabble vast een heleboel punten op! Ik heb het even voor de zekerheid gegoogled… en ja hoor, één hit. En wel in het artikel over de veiligheidsbenadering in de laatste STOWA ter info. Henk van Hemert heeft de titel gekregen, maar ik ben wel benieuwd wie ‘m bedacht heeft. Dat zoek ik nog even na.

Natuurlijk verdient hoogwaterveiligheid een eigen expert, want belangrijk is het onderwerp zeker. Sinds de start van ORK-IV proberen we namelijk manieren te vinden hoe we nog beter de veiligheid van de regionale keringen kunnen beoordelen. Hiervoor is inmiddels een eerste pilots gestart en zullen er op korte termijn nog minstens drie pilots starten. In deze pilots willen we uitzoeken of (en zo ja hoe) we de veiligheidsbenadering kunnen verbeteren. We hopen dat we met de pilots kunnen komen tot een aangepaste veiligheidsaanpak die eenvoudig is waar het kan, maar die ook de instrumenten biedt om voor complexe situaties te komen tot goede veiligheidsoplossingen. Ook kijken we of we in de toekomst meer ruimte te kunnen geven aan regionale aanpak. Vandaar dat we met de pilots gezocht hebben naar een mooie mix van hoog- en laag Nederland en naar stedelijk en landelijk gebied. In een volgende blog zal ik verder in gaan op de pilots.

Nog even terug naar onze hoogwaterveiligheidsexpert Henk. Wat ik altijd zo geweldig vind, is hoe Henk dingen met simpele voorbeelden weet uit te leggen. Of het nu gaat om een elastiek om de sterkte van veen inzichtelijk te maken of een schaatstocht bij faalkansen van dijken… je snapt het in een keer. En mocht het dan toch nog niet helemaal duidelijk zijn. Je kan je altijd bij Henk aanmelden voor een cursus “dijken bouwen op het strand”. Je hoeft in dat geval alleen maar een eigen schep en lekker weer mee te nemen. Maar let op: vol is vol.

Werkze en tot de volgende blog

Robin