Hallo ORKers,

Een heugelijk moment! We hebben ondertussen meer dan 100 blog volgers. Dat we dat ooit mochten bereiken… Nu vragen jullie je natuurlijk af wie de 100e aanmelder was. Daarvoor is zojuist een hertellingsprocedure gestart en wordt hopelijk in de volgende blog bekend gemaakt.

En of het niet genoeg was… ik kreeg ook de vraag of ik in de blog aandacht wilde besteden aan een bepaald onderwerp. Geweldig, dankjewel!

De vraag voor aandacht gaat uit naar PROMOTOR, een probabilistisch berekeningsmodel. Er is namelijk een nieuwe versie van dit model ontwikkeld, dit keer in samenwerking met HHNK. Voor wie gelijk de diepte in wil, HIER is de handleiding. Simpel gezegd berekent dit model hoe hoog een dijk moet zijn om te voldoen aan de veiligheidsnorm. Op het moment dat je de invoer op orde hebt, kan je op een relatief simpele manier veel berekeningen uitvoeren op een uniforme en vooral minder conservatieve manier. Dit vraagt vooraf natuurlijk wel inspanning. Zo moet je de invoerdatabase op orde hebben en moet je de statistiek weten (boezemwaterstand als gevolg van neerslag, geschematiseerde dwarsprofielen en de geometrie van uitvoerlocaties). Maar als je dit hebt dan is PROMOTOR zeker een handig instrument.

Nu werken we wel vaker aan instrumenten die geautomatiseerd helpen bij toetsingen. DAM is hier ook een goed voorbeeld van. Dat doet me denken aan de landelijke kennisdag die twee jaar geleden in Brabant is gehouden. Daar is het gebruik van DAM toegelicht door Jan Willem Evers. Hiernaast een link zodat jullie deze toelichting nog een keer kunnen bekijken. Bedankt Jan Willem, bedankt HHNK, bedankt alle waterschappen voor jullie inzet bij het ORK!

Werkze

Robin